Föreläsare/Musiker

MEDVERKANDE UNDER MERSMAK 2024


 • Rasmus Troedsson – Skådespelare, journalist, föreläsare.

Rasmus Troedsson är en varmt troende person som upplevt såväl stora motgångar som stora framgångar. Många känner honom som hovmästare ”Bellan” Roos efter att han mött en mångmiljonpublik det senaste  decenniet i teveserien ”Vår tid är nu”.

Andra kanske har bekantat sig med hans skådespeleri i rollen som polischef Krister Berg i SVT-succén ”Jakten på en mördare” osv. Han är även kritikerhyllad sommarpratare i P1.

Rasmus har parallellt med skådespeleriet arbetat som journalist i många år och under 2023 har han rest omkring och föreläst utifrån sin nyligen publicerade självbiografi ”Min tid är nu” (Libris förlag).

 • Pekka Mellergård – Överläkare i neurokirurgi, tidigare rektor Örebro teologiska högskola.

Pekka Mellergård är överläkare och docent i neurokirurgi. Han har varit rektor för Örebro teologiska högskola och Enskilda Högskolan Stockholm (tidigare THS).

Han satt i Alliansregeringens Framtidskommission, och är medgrundare till tidskriften NOD och kulturcentret TCG Nordic. Pekka kommer att besöka Mersmak och föreläsa under rubriken ”Vart tog själen vägen” lördagen den 9 mars kl. 15:30 i Immanuelskyrkan.

 • Magnus Malm – Författare, talare, retreatledare.

Magnus Malm är författare samt retreatledare och andlig vägledare. Han har tidigare varit redaktör för den radikala kristna tidskriften Nytt Liv.

Bland det böcker Magnus givit ut kan bl.a. nämnas Ett hjärta större än världen och Pilgrimens Karta. År 2006 mottog han C S Lewis-priset för sitt författarskap. Magnus kommer föreläsa fredagen den 8 mars kl 10:30 i Myråskyrkan under rubriken ”Kroppen är en tunn plats”.

 • Elisabeth Malm – Leg pyskoterapeut med existentiell inriktning, författare.

Elisabeth Malm är leg. psykoterapeut med existentiell inriktning. Idag arbetar hon med andlig vägledning, handledning och psykoterapi. Efter att ha drabbats av en hjärnskada tvingades hon att ompröva sin identitet.

Hösten -23 utkom hon med sin första bok Trots allt: När blåklockorna blommar i öknen. Boken handlar om hennes erfarenheter efter skadan. Elisabeth kommer att ha ett föredrag med rubriken ”Vissa dörrar öppnas brutalt” i Bodakyrkan kl 13:30.

 • Leif Carlsson – Pastor i Equmeniakyrkan, författare
  och teologie doktor i Religionsvetenskap.

Leif Carlsson har varit lektor i Religionsvetenskap vid Högskolan för Lärande och Kommunikation i Jönköping. Han är även pastor inom Equmeniakyrkan, en uppskattad föreläsare och författare till ett flertal böcker, bland annat till Jag fattar ingenting: möjliga svar på omöjliga bibelställen och Med hela ditt liv: sexualitet i Bibeln och kyrkan vilken Leif skrivit tillsammans med sexologen Hanna Möllås. Tillsammans med Hanna driver han också den uppskattade podden Lustpodden.

Leif kommer under Mersmak att ha ett seminarium med rubriken Sexualitet och bibeln.  

 • Ida-Maria Brengesjö – Pastor, församlingsutvecklare & evangelist i Equmeniakyrkan.

Ida-Maria Brengesjö är pastor, evangelist och församlingsutvecklare inom Equmeniakyrkan samt gästkrönikör för tidningen Dagen. Hon har flera år varit huvudtalare under Hönökonferensen.

År 2021 utkom hon med boken Hjärtats längtan – en mailkonversation om att dela tron vidare, skriven tillsammans med Carl-Henrik Jaktlund. Just nu är hon aktuell som en av de föreslagna kandidaterna till Equmeniakyrkans nya kyrkoledare.

Ida-Maria kommer att föreläsa lördagen 9 mars kl 13.30 i Immanuelskyrkan under rubriken “Att ta plats med hela sin kropp i kyrkan”. Hon predikar även i söndagens gudstjänst, kl 11.00 i Immanuelskyrkan.

 • Michael Jeff Johnsson – Pianist, kompositör och lovsångsledare

Michael Jeff Johnson är en svensk musiker, sångare, låtskrivare och författare. Som tioåring skrev Michael sin första sång och med åren har det blivit åtskilliga hundra.

Michaels musik har beskrivits som poetiska, hoppfulla och trösterika och blivit mycket uppskattad inom svensk kyrklighet. Han har även gett ut böckerna “Ditt hjärta slår i mig” samt “Tecken på liv”.

Michael deltar i Mersmak och föreläser lördagen den 9 mars kl 15.30 i Immanuelskyrkan under rubriken “Sången i stormen – om tillbedjan även i tuffa tider” samt ha konsert kl 20.00.

 • No name but Jesus – gospelkör

Den 8/3 kl 20:00 kommer gospelkören ” No name but Jesus” till Mersmak. 

Kören firar i år 30 och har under åren sjungit och spelat runt om i södra Sverige. Kören har medlemmar mest från Vårgårdabygden men även från Lidköping och Göteborg.

De sjunger främst gospel i olika stilar. Deras största önskan är att genom deras sång och musik berätta om vem Jesus är och vad han vill göra i våra liv. Det utlovas en kväll med både röjigt ös och stillsamma sånger. Välkomna.

 • Jojo Ulmå – Kompisbolaget

På lördagen blir det barnmöte med KompisBolaget, Jojjo Ulmå. En fartfylld samling med musik, trolleri, rörelse, drama och tävling. Välkomna alla barn! Barnmötet börjar klockan 11.00 i Immanuelskyrkan.

 • Tikva

Tikva är för dig som vill leva ett balanserat liv för ande, kropp och själ. Enkla kroppsövningar för ökad rörlighet och flexibilitet varvas med bibelverser till avslappnande musik speciellt skriven för Tikva.

Kombinationen hjälper dig att sakta ner, ändra negativa tankar och förmedla hopp till hela din varelse. Anna Grahn Danehammar kommer leda Tikva kl 13.30 på lördagen. Begränsat antal platser.

 • Emma Audas – Teolog & präst i Svenska Kyrkan, krönikör för Dagen.

Emma Audas kan tyvärr inte medverka i årets Mersmak.

Emma Audas är teolog och präst i Svenska kyrkan (Linköpings stift). Som teolog har hon ett särskilt intresse för äktenskap, andlig fördjupning, gudstjänst och ekumenik. År 2020 disputerade hon på avhandlingen Det heliga äktenskapet (Artos), och har de senaste åren varit krönikör för tidningen Dagen.

Det första har rubriken ”Att vara kyrka är att vara kropp” och är en storsamling. Emmas andra föredrag har rubriken ”Jag öppnar mig som törstig jord”.